Turvallisuusala on monipuolisia ja haastavia työtehtäviä tarjoava ala, joka edellyttää itsenäistä työotetta ja vuorovaikutustaitoja. Turvallisuusalalla voi työskennellä esimerkiksi vartijana, järjestyksenvalvojana erilaisissa viranomaistoimissa tai yritysten tai yksityisten turvallisuustoimien parissa. Kasvava ala ja nopea vaihtuvuusalalla varmistavat, että turvallisuusalan osaajille löytyy paljon kysyntää.
Pelastusmiehistön pääasiallisena tehtävänä on pelastaa ihmisiä tulipaloissa ja onnettomuuksissa. Työhön kuuluvat sammutustyöt, loukkaantuneiden ensihoito ja sairaankuljetukset, etsinnät ja väestönsuojelu.
Pelastajat pitävät yllä toimintavalmiuttaan huoltamalla kalustoa, huolehtimalla omasta fyysisestä kunnostaan ja osallistumalla ammattitaitoa ylläpitäviin käytännön harjoituksiin. Työhön voi sisältyä myös tiedotus-, valistus- ja palotarkastustehtäviä.
Työnantajina ovat kunnalliset palo- ja pelastuslaitokset. Kuntien palokunnat ovat joko vakinaisia, puolivakinaisia tai sopimuspalokuntia, kuten vapaa-, teollisuus-, laitos- tai sotilaspalokuntia.